Acasă Preuniversitar FSLI cere președintelui Iohannis să promulge legea prin care profesorii primesc anual...

FSLI cere președintelui Iohannis să promulge legea prin care profesorii primesc anual două salarii

Foto: Facebook FSLI

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ(FSLI) cere președintelui Klaus Iohannis să promulge legea prin care cadrele didactice pot primi anual 2 salarii pentru cumpărarea de laptopuri sau calculatoare.

”Senatul României a adoptat în data de 28 aprilie 2020 un proiect de lege, care prevede, printre altele, faptul că “personalul didactic de predare din învățământul de stat beneficiază anual de două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată, din fonduri alocate de la bugetul de stat, pentru dezvoltare profesională și evoluție în carieră, precum achiziționarea de materiale și auxiliare didactice și curiculare, necesare procesului instructiv-educativ“, arată sindicaliștii într-un comunicat.

FSLI susține că prin aplicarea acestei legi profesorii își pot cumpăra laptopuri sau calculatoare pe care să le folosească în predarea online. ”Sperăm că această lege nu va fi atacată la Curtea Constituțională a României, așa cum a fost și legea potrivit căreia numărul elevilor de la clasă ar trebui să se reducă. Vorbim despre situații în care clase întregi au efective de 36-38 de elevi, fapt care nu permite
desfășurarea unui învățământ de calitate”, arată sindicaliștii.

”Potrivit legislației în vigoare, în momentul în care, în fișa postului, angajatorul stipulează că locul de muncă pentru lecțiile on-line este la domiciliul cadrelor didactice, acesta este obligat să le asigure toate condițiile pentru desfășurarea activității, ceea ce înseamnă că personalul didactic trebuie să aibă dispozitivele tehnice necesare. Știm, de asemenea, că unitățile de învățământ nu au fonduri pentru
a pune la dispoziția cadrelor didactice aceste echipamente, în cazul în care nu dispun de ele. Sunt numeroase situații în întreaga țară în care cadrele didactice au folosit telefoanele personale pentru a le comunica elevilor teme, fișe de lucru și alte materiale didactice.În absența mijloacelor didactice necesare precum: tablete, laptopuri sau calculatoare, nu putem vorbi de lecții on-line de calitate”, mai spun sindicaliștii.

FSLI arată că publicarea acestei legi în Monitorul Oficial ar avea drept consecință că toate cadrele didactice din România pot fi obligate să își procure echipamentul necesar pentru desfășurarea activității on-line. ”Doar așa Ministerul Educației și Cercetării va avea toate argumentele prin care să spună că acel cadru didactic care refuză învățarea on-line nu-și primește salariul”, arată sindicaliștii.

Articolul precedentElevii cer banii de navetă/ ”Nu credem în promisiunile doamnei ministru”
Articolul următorRadu Gologan, despre examenele naționale: Folosirea notelor de peste ani ar fi un precedent periculos