Acasă Actualitate Consiliul Național al Elevilor: 78,8% dintre elevi nu beneficiază de gratuitate la...

Consiliul Național al Elevilor: 78,8% dintre elevi nu beneficiază de gratuitate la transport – sondaj

Un sondaj realizat de Consiliul Național al Elevilor arată că 34,5 dintre elevi spun că prețul abonamentului de călătorie a crescut în această perioadă în care școlile au fost închise – acesta variază între 30 și 200 de lei. 78,8% dintre participanții la sondaj spun că nu beneficiază de niciun fel de facilitate pentru transportul de persoane, județean și interjudețean, în această perioadă;
Sondajul arată că doar 5,5% beneficiază de reducerea de 50% pentru acest tip de transport, iar 11,4% dintre elevi beneficiază de gratuitate pentru transportul public.

Același sondaj arată că elevii caracterizează condițiile din mijloacele de transport ca fiind: „Neplăcute”; „Este înghesuială și zilnic stau în picioare”; „Acceptabile”; „Insalubre”; „Anormale având în vedere că autobuzul este mereu plin și oamenii se îngrămădesc”; „Îngrozitoare – nu există distanțare socială deloc în autobuz; uneori sunt nevoit să stau în picioare pe parcursul întregii călătorii (1-2 ore)”; „Sunt foarte bune, excepție fac cele de pe oraș unde distanța socială e zero”; „Nu prea bune, prețul biletului este foarte mare”; „Prea aglomerate si prea scumpe” etc.

Din cei 623 de elevi (elevi care locuiesc în localitatea unde sunt școlarizați și elevi care locuiesc în altă localitate decât cea în care sunt școlarizați și nu utilizează mijloacele de transport public județene pentru a ajunge la școală) care ar trebui să beneficieze de transport public local gratuit, 74,5% nu beneficiază de nici un fel de facilitate.

La sondajul online au participat 930 de elevi din România. Dintre aceștia 61,5% (572 de elevi) sunt elevi navetiști, iar 38,5% (358 de elevi) nu sunt elevi navetiști.

„După cum putem observa, elevii nu beneficiază de transport gratuit, așa cum promovează Guvernul Orban. Elevii au fost chemați înapoi la școală, dar cu ce să meargă, dacă transportatorii au mărit prețurile? Am primit sesizări de la elevi care afirmă faptul că transportatorii nu mai practică rute din anumite localități către oraș pentru că nu sunt avantajoase din punct de vedere
economic. Datele sunt îngrijorătoare, motiv pentru care așteptăm explicații din partea Executivului”, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

În acest context, Consiliul Național al Elevilor solicită parlamentarilor din România să ia act de faptul că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2020 nu rezolvă problema elevilor navetiști, ci o potențează, prin prisma faptului că transportul județean continuă să funcționeze în regim comercial, transportatorii mărindu-și prețurile.

Elevii susțin că pentru ca transportul să fie cu adevărat gratuit, Parlamentul trebuie să adopte legea în prezenta formă:
Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

 1. La articolul 84 alin. (1) și (2) se modifică și vor avea următorul cuprins:
  (1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază gratuitate la
  servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate
  categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic. Gratuitatea este
  asigurată de către autoritățile administrației publice locale, prin subvenționarea operatorului de
  transport conform Legii nr. 92/2007.
  (2) Elevii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public
  desfășurat în alte condiții decât sub forma unui serviciu public. Decontarea se va realiza de către
  unitatea de învățământ.
 2. La articolul 84 alin. (3)-(3^4) se abrogă.
 3. La articolul 104 la alineatul (2) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul
 4. cuprins:
 5. e) cheltuieli pentru transportul elevilor, conform prevederilor art. 84 alin. (2);
 6. La articolul 105 alineatul (2), literele e) și e1) se abrogă.

Consiliul Național al Elevilor reafirmă că Hotărârea de Guvern pentru aprobarea procedurii de decontare a cheltuielilor de transport a elevilor și de modificare a Hotărârii de Guvern nr. 42/2017, iar analiza conținutului proiectului a dus la constatarea următoarelor:

 • Hotărârea de Guvern discriminează elevii care sunt școlarizați în altă localitate de domiciliu, dacă aceștia au în localitatea de domiciliu o unitate de învățământ preuniversitar;
 • Nu este prevăzută niciun fel de sancțiune pentru operatorii de transport care vor refuza să transporte elevii. Atragem atenția Guvernului României asupra faptului că, atâta timp cât operatorii de transport funcționează în regim comercial, ei nu vor putea fi obligați să acorde facilități de transport pentru elevi, fiind vorba de o obligație de serviciu public specifică unui contract de serviciu public care în continuare nu există.

Citiți și:

Ministerul Educației: Elevii din România vor avea transport gratuit

Antonia PUP, președintele CNE, critică lipsa dezbaterii privind transportul elevilor: Unde sunt elevii în toată situația asta?

Consiliul Național al Elevilor cere o întânire de urgență pentru transportul elevilor: Ne aflăm într-un vid legislativ

Ce propune Ministerul Educației pentru decontarea transportului gratuit pentru elevi -proiect

Consiliul Național al Elevilor sesizează Avocatul Poporului pentru transportul gratuit

Articolul precedentPeste 720 de locuri la buget la admiterea la UMF „Grigore T. Popa”
Articolul următor5 Iunie – Ziua Învățătorului – 10 citate celebre despre învățători