Acasă Actualitate Universitatea Babeș-Bolyai se pronunță împotriva legii care interzice identitatea de gen

Universitatea Babeș-Bolyai se pronunță împotriva legii care interzice identitatea de gen

foto: Facebook: UBB

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca arată că proiectul de lege prin care este interzisă orice referire la identitatea gen în școli și universități are formulări vagi și interpretabile și pune sub semnul întrebării a unor programe/cursuri/cercetări/specializări universitare deja existente, iar cel mai grav este că poate interzice prin lege o teorie academică. Într-un comunicat de presă, UBB se pronunță împotriva oricărui tip de intruziune politică sau ideologică asupra științei/mediului academic.

Am constatat cu stupefacție că într-un act legislativ adoptat de Parlamentul României – prin votul acordat azi în Senatul României pentru modificarea Legii Educației Naționale – se interzic în instituțiile de învățământ, deci și în universități, <<activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași>>. UBB este una din cele mai importante comunități academice din România, cu aproape 50.000 de membri, unindu-ne valori comune și respectându-ne diferențele, acolo unde apar. Dincolo de varietatea opțiunilor ideologice, din punctul nostru de vedere problema majoră în acest caz este că, prin formulările vagi ale legii, pe lângă punerea sub semnul întrebării a unor programe/cursuri/cercetări/specializări universitare deja existente, o teorie academică poate deveni interzisă prin lege! Dar o teorie academică se testează academic și supraviețuiește sau dispare în urma acestor teste derulate în condiții etice, nu altfel! Suntem încrezători că, în ceea ce privește varianta actuală a textului de lege, vorbim despre o scăpare care va fi corectată”, precizează conducerea UBB.

Reprezentanții UBB consideră un astfel de demers riscant pentru știință/mediul academic și cere forurilor competente să prevină crearea unui precedent nedorit pentru mediul academic și activitatea științifică.

Citiți și: Vlad Alexandrescu: Orice referire la conceptul de gen va fi interzisă în toate școlile și spațiile destinate educației

ACCEPT: Cerem respingerea legii care interzice orice referire la identitatea de gen în școli

Articolul precedentCinci universități tehnice contestă reorganizarea CNADTCU/ „Evaluarea tezelor de doctorat o fac școlile doctorale”
Articolul următorEvaluare Națională 2020 Rezultatele vor fi publicate ANONIM/ Fiecare elev va primi un cod individual