Acasă Actualitate USAMV Cluj coordonează un studiu despre risipa alimentară din România, Macedonia de...

USAMV Cluj coordonează un studiu despre risipa alimentară din România, Macedonia de Nord și Moldova

Foto: pixabay.com

Cercetători din patru universități din România, Macedonia și Republica Moldova au demarat cea mai mare anchetă de evaluare a fenomenului risipei alimentare la nivel regional.  Cercetarea cantitativă adresată consumatorilor va fi completată de o cercetare calitativă care va viza și alți actori implicați în
filiera agro-alimentară: producători, procesatori și comercianți. 
 
Aproximativ o treime din produsele alimentare destinate consumului uman la nivel mondial sunt irosite, ceea ce generează costuri economice și ecologice semnificative. Doar în Europa, 89 de milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi, iar cinci milioane de tone provin din România, care ocupă astfel locul 9 în clasamentul risipei alimentare, după Macedonia (locul 8).

Statisticile Uniunii Europene arată că țara noastră este pe locul 9 la risipa alimentară. Aruncăm la gunoi 5 milioane de tone de alimente în fiecare an. Asta în condițiile în care 66% dintre familiile din mediul rural nu își pot asigura hrana zilnică.

Situația este greu de gestionat deoarece nu există date exacte despre acest fenomen. Ajutorul ar putea veni însă din partea USAMV Cluj, care conduce un proiect desfășurat în colaborare cu universități din Macedonia de Nord și Republica Moldova.

Scopul cercetătorilor este de a identifica principalii factori care duc la risipa alimentelor.

În studiu vor fi incluși atât consumatori cât și producători, procesatori și comercianți.

O altă statistică a Uniunii Europene arată că 8% din totalul emisiilor cu efect de seră sunt generate de alimentele pierdute sau risipite.