Acasă Actualitate UNICEF: 13% din 71 de milioane de cazuri de COVID-19m, înregistrate în...

UNICEF: 13% din 71 de milioane de cazuri de COVID-19m, înregistrate în 107 țări, sunt copii și adolescenți

După un an de la declararea pandemiei de COVID-19, cele mai recente date disponibile ale UNICEF descriu o nouă realitate, dezastruoasă și deteriorată, pentru copiii din întreaga lume.

 „La un an de la debutul pandemiei COVID-19, s-a înregistrat un regres cu privire la aproape toți indicatorii cheie referitori la viețile copiilor. Numărul copiilor înfometați, izolați, abuzați, afectați de anxietate, care trăiesc în sărăcie și sunt forțați să se căsătorească, a crescut. În același timp, a scăzut accesul lor la educație, socializare și servicii esențiale, inclusiv de sănătate, nutriție și protecție. Există indicii certe care arată că în anii următori copiii vor purta cicatricile pandemiei”, a declarat Henrietta Fore, director executiv al UNICEF.

  • În martie 2021, 13% din 71 de milioane de cazuri de COVID-19 din 107 țări (62% din totalul infectărilor la nivel mondial), care au date în funcție de vârstă erau copii și adolescenți cu vârsta sub 20 de ani.
  • În țările în curs de dezvoltare se preconizează că sărăcia în rândul copiilor va crește cu aproximativ 15%. Se estimează că numărul copiilor care trăiesc în gospodării aflate sub pragul sărăciei va crește cu 140 de milioane.
  • Școlile sunt închise de aproape un an pentru peste 168 de milioane de elevi la nivel global. Două treimi din țările unde școlile au fost închise total sau parțial se află în America Latină și Caraibe.
  • Cel puțin unu din trei elevi nu a avut acces la educația la distanță în perioada în care școlile au fost închise. Numărul de căsătorii în rândul copiilor ar putea crește cu 10 milioane până la sfârșitul deceniului, amenințând ani de progrese realizate în reducerea acestei practici.â
  • Cel puțin unu din șapte copii și tineri a fost afectat de măsurile de izolare la domiciliu în cea mai mare parte a anului trecut, ceea ce duce la stări de anxietate, depresie și izolare.
  • În noiembrie 2020, peste două treimi din serviciile de sănătate mintală destinate copiilor și adolescenților fuseseră întrerupte.
  • Datele din noiembrie 2020 arată că este posibil ca numărul copiilor cu vârsta sub cinci ani ce suferă de malnutriție acută să crească cu 6-7 milioane în 2020, ceea ce ar spori numărul total la 54 de milioane de copii; este vorba de o creștere de 14%, care s-ar putea traduce într-o mărire a numărului de decese în rândul copiilor cu 10.000 pe lună, mai ales în Africa subsahariană și Asia de Sud. Cu o scădere de 40% a serviciilor de nutriție pentru copii și femei, pot apărea multe alte consecințe negative în privința nutriției.
  • În noiembrie 2020, peste 94 de milioane de persoane erau expuse riscului de a rata vaccinarea din cauza întreruperii campaniilor de rujeolă în 26 de țări.
  • În noiembrie 2020, în 59 de țări pentru care există date disponibile, refugiații și solicitanții de azil nu pot accesa măsurile de protecție socială legate de COVID-19 din cauza închiderii frontierelor și a creșterii xenofobiei și excluziunii.
  • Aproximativ trei miliarde de oameni din întreaga lume nu au condițiile de bază pentru a se spăla pe mâini cu apă și săpun acasă. În țările cel mai puțin dezvoltate, trei sferturi din locuitori, peste două treimi din școli și un sfert din instituțiile de sănătate nu au serviciile de igienă de bază necesare pentru a reduce transmiterea COVID-19. În medie, 700 de copii sub cinci ani mor în fiecare zi din cauza bolilor cauzate de lipsa apei și serviciilor de salubrizare și igienă.

Citiți și: Cum a fost în anul de școală din pandemie

Cât va costa o oră de recuperare? Cîmpeanu: Vom avea 2,4 milioane de ore remediale

Orele de recuperare din Timişoara, suspendate pentru 14 zile

Cine se poate înscrie la orele de recuperare/ Dacă elevul lipsește, școlile nu mai primesc bani

DOCUMENT Profesorii vor face triajul elevilor/ Cine decide suspendarea cursurilor la gimnaziu și liceu

Medicul Mihai Craiu: Clasele trebuie aerisite frecvent

ORDIN Cui i se recomandă testarea antigen în școală

Cum se modifică scenariile pentru școli: Elevii din anii terminali vin la școală în scenariul roșu

Ce trebuie să știe profesorii despre vaccinurile AstraZeneca și Pfizer/Care sunt diferențele și reacțiile adverse

Articolul precedentCum a fost în anul de școală din pandemie
Articolul următorProiect: Educaţia pentru mediu la clasele primare gimnaziu, începând din anul şcolar 2022-2023