O profesoară de limba română de la Colegiul Silvic Bucovina din Câmpulung Moldovenesc comentează faptul că elevii care au susținut luni proba scrisă la limba română au primit la al treilea subiect tot nuvela și particularitățile ei sau caracterizarea unui persoanj, la fel cum au primit și la simularea care a avut loc în luna martie. Lidia Mîrzac spune că cei din comisia de examen „ori au făcut intenționat ca elevii să fie „prinși”, ori, mai grav, au avut un finuț care nu a învățat decât „Moara cu noroc” și atunci nu puteau da alt subiect decât pe cel de la simulare!”
„Mă întreb ce motivație au avut cei din comisia de selectare a subiectelor când au propus, la subiectul III, aceeași tema ca la simulare. Au stat așa si s-au gândit: Oare ce n-au repetat? Oare ce știu mai puțin? Ce șansa e sa se gândească elevii tot la „Moara cu noroc”. Ia sa facem noi pe grozavii si sa le dam nuvela, pentru ca sigur n-au repetat si ii prindem. Vor scrie din amintiri. Metoda asta e buna cel mult la clasa , ca sa înțeleagă cât de important e sa învețe tot, nu la examen, pentru ca la examen elevii nu trebuie sa primească lecții de viață, sa îi învățăm minte ca altădată sa repete și materia din care au fost evaluați”, a scris profesoara Lidia Mîrzac pe Facebook.
Profesoara de limba română mai arată că repetarea subiectului la un examen nu este o metodă pedagogică potrivită pentru un examen național.
„Voi nu v-ați săturat de sistemul ăsta de evaluare românesc, care are un singur scop: să prindă elevul pe picior greșit? Orice profesor care a luat 5 la psihologie, în facultate, știe că un elev care a primit test dintr-un subiect, la următoarea testare nu mai repeta subiectul din care a fost deja evaluat, oricât efort ar face profesorul și oricât l-ar îndemna să învețe repete TOT. Mă întreb ce motivație au avut cei din comisia de selectare a subiectelor când au propus, la subiectul III, aceeași tema ca la simulare. Au stat așa si s-au gândit: Oare ce n-au repetat? Oare ce știu mai puțin? Ce șansa e sa se gândească elevii tot la „Moara cu noroc”. Ia sa facem noi pe grozavii si sa le dam nuvela, pentru ca sigur n-au repetat si ii prindem. Vor scrie din amintiri. Metoda asta e buna cel mult la clasa , ca sa înțeleagă cât de important e sa învețe tot, nu la examen, pentru ca la examen elevii nu trebuie sa primească lecții de viață, sa îi învățăm minte ca altădată sa repete și materia din care au fost evaluați”, a mai scris Lidia Mîrzac.
BAC 2021. Ministerul Educației a publicat la ora 15 baremele și subiectele de la proba de limba română de la Bacalaureat 2021. Subiectele și baremele se găsesc pe subiecte.edu.ro.
Descarcă de aici Barem Română – profil REAL – BAC 2021
Descarcă de aici Subiecte Română – profil REAL – BAC 2021
Descarcă de aici Barem Română – profil UMAN – BAC 2021
Descarcă de aici Subiecte Română – profil UMAN – BAC 2021
Reamintim că elevii de la REAL și UMAN au primit subiectele 1 si 2 la fel. La subiectul al treilea, elevii de la UMAN au avut de caracterizat un personaj dintr-o nuvela studiata, iar la REAL – elevii trebuiau sa scrie despre particularitatile nuvelei.
La primul subiect, elevii au primit un fragment din „Viața lui I.L. Caragiale” semnat de Șerban Cioculescu. Elevii au avut mai multe cerințe printre care să găsească sensul secvenței „în toată vremea”, să menționeze două dintre îndeletnicirile care îi aduc venituri tânărului Caragiale, să explice motivul pentru care Caragiale ajunge să comunice prin scrisori cu mama și sora sa și să prezintă o trăsătură morală a lui Caragiale așa cum reiese din text.
La cel de-al doilea subiect au avut de comentat, în minimum 60 de cuvinte, o poezie la prima vedere – „Drum” de Ion Vinea. Elevii trebuiau să evidențieze relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice.


Citiți și: Subiecte Română BAC 2021: Particularitățile nuvelei și un text despre Caragiale UPDATE
Barem Română BAC 2021. Cum se notează subiectele primite de elevi