Acasă Actualitate Legislația pentru România Educată nu va fi gata la timp. Elevii cer...

Legislația pentru România Educată nu va fi gata la timp. Elevii cer să vadă proiectele

Foto: CNE

Proiectul România Educată ar trebui să aibă primul plan de acțiune cu termene și legi clare până pe 9 septembrie, după cum a declarat premierul Florin Cîțu. Ministrul Educației a spus la ultima întâlnire că planul de acțiune nu poate fi făcut la timp. Consiliul Național al Elevilor cere să participe la dezbateri.

Ce spun elevii de la Consiliul Național al Elevilor:

În cadrul primei ședințe a comitetului interministerial pentru implementarea Proiectului „România Educată”, care a avut loc în data de 26 august 2021, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a declarat îngrijorat cu privire la faptul că autoritățile centrale nu vor putea elabora, până la termenul asumat prin memorandum, un plan de acțiune asumat și un pachet legislativ care să asigure reforma sistemului.

Deși ne aflăm la mai puțin de zece zile până la termenul la care ar trebui adoptat planul de acțiune pentru implementarea proiectului, încă nu a fost organizată nicio ședință a comitetului la care să participe și partenerii de dialog social, în așa fel încât să fie stabilite principalele linii de acțiune, bazate pe nevoile actuale ale sistemului de învățământ.

Consiliul Național al Elevilor consideră inacceptabilă lipsa de transparență și lipsa implicării active a tuturor actorilor importanți din sistemul de educației în elaborarea planului de acțiune, în contextul în care proiectul Președintelui României a avut parte, în toate etapele, de o largă participare și consultare a societății civile.

Ca atare, solicităm Ministerului Educației să invite partenerii de dialog social la dezbateri și să dezbată propunerea de plan de acțiune, înainte de a îl fi supus spre adoptare în Guvern.

În același timp, Consiliul Național al Elevilor solicită ferm Guvernului României să trateze cu seriozitate procesul de implementare al unui proiect cu potențial de reformare a sistemului de învățământ românesc și să se asigure de faptul că planul de acțiune, la momentul adoptării, va fi unul fezabil și va conține termene ce pot fi respectate, în așa fel încât să evităm măsuri care, în fond, nu aduc nicio schimbare sistemică.

„Ne aflăm într-un punct extrem de important pentru educația din România: avem în față oportunitatea de a reforma sistemul de învățământ din temelii, de a contura măsuri concrete care să aducă schimbarea așteptată de mult prea multe generații. Totuși, la acest moment, nu se prefigurează o transpunere a ideilor și a resurselor în ceva concret, având în vedere că partenerii de dialog social nu au fost invitați la dezbateri. De aceea, este necesar ca autoritățile să conștientizeze că este momentul să acționeze și să își asume reforme în mod real, cu sprijinul tuturor partenerilor implicați, nu doar să creeze politici de dragul de a respecta niște termene.”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Citiți și: Sindicaliștii spun că profesorii sunt vaccinați în proporție de 60%: „Vrem testare săptămânală în școli”

Legislația pentru România Educată nu va fi gata la timp. Elevii cer să vadă proiectele

BAC 2021. Rezultatele de la sesiunea de toamnă au fost afișate marți

Ministrul Educaţiei: 5% dintre elevii cu vârsta între 12 – 15 ani s-au vaccinat

Ministrul Educaţiei: 5% dintre elevii cu vârsta între 12 – 15 ani s-au vaccinat

Cine va plăti pentru testarea profesorilor? Ce spune ministrul Sănătății

Deschiderea școlilor: Doar cu mască de protecție

Sorin Cîmpeanu: „Școala trebuie să se deschidă prima și să se închidă ultima”

Sondaj. Peste 55% dintre părinții nevaccinați nu-și vaccinează nici copiii

Articolul precedentBAC 2021. Rezultatele de la sesiunea de toamnă au fost afișate marți
Articolul următorSindicaliștii spun că profesorii sunt vaccinați în proporție de 60%: „Vrem testare săptămânală în școli”