Acasă Actualitate Studenții de la Iași nu vor certificat verde în universități

Studenții de la Iași nu vor certificat verde în universități

Foto: pixabay.com

Multe universități au trecut online în aceastp perioadă din cauza cazurilor de infectare cu Covid. De exemplu, Universitatea Politehnica din Bucureşti își va desfăşura cursurile în regim online în perioada 11-29 octombrie. În acest context, Consiliul Național al Rectorilor a cerut legiferarea introducerii certificatului verde în universătăți. Liga Studenților (LS IAȘI) critică propunerea Consiliului Național al Rectorilor (CNR) de modificare a cadrului legislativ de către Parlament astfel încât accesul în spațiul universitar să se facă pe baza certificatului verde digital, afirmând că rectorii se tem că vor pierde procesele pe care organizația și studenții le intentează universităților care au condiționat accesul studenților la activitatea didactică, în cămine sau la bibliotecă de certificatul de vaccinare, testare anti-covid sau de trecerea prin boală.

Totodată, organizaţia critică federațiile naționale studențești pentru faptul că au aderat la poziția CNR și le consideră nereprezentative pentru studenți la nivel național, acestea susținând de fapt, în momentul de față, încălcarea drepturilor constituționale și negarea accesului la educație a studenților nevaccinați, organizații membre ale acestor federații  pornind reale campanii de bullying împotriva studenților nevaccinați, în special în universitățile de medicină și farmacie.

De asemenea, Liga Studenților (LS IAȘI) avertizează că informația cu privire la statutul de vaccinat/nevaccinat, trecut sau netrecut prin boală respectiv cea de testat/netestat intră în categoria datelor cu caracter personal, iar împotriva universităților, reprezentanților studenților sau a asociațiilor care vor colecta astfel de date Liga Studenților (LS IAȘI) va depune plângeri la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pentru încălcarea legislației în domeniu (GDPR).

În perioada 8-10 octombrie a.c. a avut loc întâlnirea Consiliului Național al Rectorilor (CNR), unde rectorii universităților din țară au cerut, printre altele, ca Parlamentul și Guvernul să modifice cadrul legislativ astfel încât accesul în spațiul universitar să se facă pe baza certificatului verde digital. În plus, CNR a solicitat organizațiilor studențești să contribuie la actualizarea periodică a situației studenților vaccinați din universități.

Solicitările CNR vin ca urmare a faptului că studenții au acționat în judecată trei universități, iar Liga Studenților (LS IAȘI) a acționat în judecată alte două universități care au impus obligativitatea vaccinării, testării sau trecerii prin boală pentru ca studenții să poată accesa spațiile universitare sau căminele și a început procedurile pentru a chema în fața instanțelor încă 11 instituții de învățământ superior. Rectorii se tem să piardă aceste procese, știind că nu au bază legală să impună astfel de condiționări.

Chiar și o lege în acest sens, ar fi neconstituțională prin raportare la art. 16 alin. (1), art. 32 și art 53 din Constituția României, care garantează egalitatea în drepturi, dreptul la educație și care impun limite în restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți.

Amintim faptul că Ministerele Educației și Sănătății au emis, la propunerea unor federații naționale studențești care au solicitat „beneficii pentru studenții vaccinați”, ordinul comun nr. 5.338/1.082/2021 prin care studenții vaccinați au prioritate la cazarea în căminele universităților, indiferent de alte criterii: cazuri sociale și medicale, rezultatele academice sau din activitatea de cercetare.

„În momentul de față, federațiile naționale studențești nu mai reprezintă drepturile și interesele studenților nevaccinați și nici pe cele ale studenților vaccinați care nu sunt de acord cu aceste abuzuri ale Ministerului Educației și ale rectorilor care au condiționat studenții de prezentarea certificatului verde pentru a putea continua cursurile universitare, pentru a avea acces în cămine sau în biblioteci. Dacă ar fi structuri de reprezentare cu adevărat independente, așa cum pretind, ar apăra drepturile naturale constituționale ale românilor, în general, și ale studenților în special, fără să se gândească măcar că ar putea pierde diversele beneficii patrimoniale sau de putere pe care le au din partea autorităților guvernamentale sau a diverșilor lor parteneri. Liga Studenților din Iași este alături de studenții care sunt discriminați de aceste măsuri și vom face toate demersurile legale pentru a apăra demnitatea și drepturile studenților față de orice ingerințe externe, chiar dacă suntem în momentul de față singura organizație care face asta, în contra curentului general din mediul asociativ studențesc.” a declarat Cosmin-Gabriel Glovnea, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).

Citiți și: Sorin Cîmpeanu: Școlile decid singure când intră în online

Medicul Mihai Craiu: Sunt șase condiții pentru ca școlile să rămână deschise

Crește numărul localităților cu indidența de 6/1.000 – lista integrală a orașelor și satelor

Elevii cer ca școlile să decidă închiderea la incidența de peste 6/1.000

Concursul pentru directori: Ce subiecte pot primi profesorii la proba scrisă – unele sunt tip grilă

VIDEO Concursul pentru directorii de școală. Cîmpeanu: Se va da cu specialiști în HR de la firme private

Calendar concurs directori 2021. Câștigătorii vor fi numiți în funcție anul viitor

Concursul pentru directori: S-au înscris peste 9.200 de profesori

Cum arată site-ul pentru concursul de directorii| Ultimele detalii de la Ministerul Educației

Ministerul Educației a publicat bibliografia pentru concursul de directori

Părinții cer suspendarea cursurilor în orașele cu incidență peste 6/1.000 locuitori

Elevii îl contrazic pe ministru: Nu am agreat niciodată creșterea mediei pentru burse

Mihai Craiu: Este plin spitalul de copii și părinți bolnavi de Covid

Valeriu Gheorghiţă: În decembrie, în România ar trebui să vină primele tranşe de vaccinuri destinate copiilor de 5 – 11 ani

Elevii sunt nemulțumiți că bursele mărite se dau de la media 9.50

Cîmpeanu: Bursele de merit și de performanță se dau de la 9.50 începând cu semestrul II

Se măresc salariile profesorilor din 2022? Ce spune Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu anunță „update-uri” cu privire la școli: Un funcționar de la MS a făcut încurcături

Închidem școala 2-3 săptămâni până trece valul IV? Cîmpeanu: Nimeni nu are dreptul să se joace de-a școala

Elevii și studenții după căderea Guvernului Cîțu: Prioritatea viitorului guvern să fie pregătirea profesorilor

Mesajul unor părinți care și-au pierdut fetița de 10 ani din cauza Covid: „Nu-i pasă pe cine ia”

Lista celor 248 de școli care vor avea catalog electronic

Lista localităților cu incidență mai mare de 3/1.000 locuitori

Cîmpeanu, de Ziua Educației: Munca profesorilor trebuie protejată

Mesajul președintelui Iohannis de Ziua Educației

Intră Bucureștiul în carantină? Ce spune Raed Arafat

Cîmpeanu face apel către părinți și profesori să citească ordinul comun: Controalele vor începe de luni

Când ajung testele pe bază de salivă în școli? Răspunsul lui Sorin Cîmpeanu

Reîncepe Teleșcoala pentru elevii de clasele VIII-a și a XII-a| Programul emisiunilor

Zilele libere plătite pentru părinți, când cursurile sunt suspendate

DOCUMENT| Scenariile deschiderii școlilor| Dacă jumătate din clase au covid – toată școala se închide

Școlile care nu au medic vor apela la primărie și DSP

Articolul precedentDirectorii pot comanda manualele pentru clasele a III-a și a IV-a
Articolul următorConcursul pentru directori: S-au afișat centrele de examen | Ce trebuie să știe participanții