Acasă Actualitate După 20 de ani, Revista National Geographic îşi încetează apariţia în România

După 20 de ani, Revista National Geographic îşi încetează apariţia în România

Trustul de presă City Publishing nu va continua publicarea brandului National Geographic în România. Asta înseamnă că, „cel puţin deocamdată, revista dedicată ştiinţei, explorărilor şi aventurii, care conectează curioşii de pe întreaga planetă, nu va mai apărea în ţara noastră”, a anunţat, într-un mesaj pe Facebookul revistei, redactorul-şef Cătălin Gruia.

Ediţia de decembrie ar putea fi ultimul număr în limba română.

„Ce a fost pentru mine NG-ul în toţi anii aceştia? A fost goana entuziastă spre dreptunghiul galben, a fost o şcoală a excelenţei în jurnalism, a fost solomonăria deprinderii secretelor unui brand de iarbă a fiarelor a cărei magie deschide peste tot lacăte şi inimi. Şi a rămas cea mai frumoasă revistă din lume! Datorită resurselor de timp şi bani investite, reportajele noastre au fost dintotdeana tip aparte de jurnalism. Prin anii 1980, în perioada de glorie unui National Geographic SUA fără concurenţă, bugetul unui articol obişnuit, putea ajunge lejer la un milion de dolari. Deadline-ul pentru un reportaj: circa un an. Îmi sună şi acum în urechi vorbele lui Radu Potolea, primul nostru publisher în România, care prin mai 2004, spunea apropo de coverstory-ul local despre Ştefan cel Mare: „nu mă interesează cât costă, nu mă interesează cât durează – vreau să iasă perfect!”. 

„Cât de în răspăr sunt aceste începuturi ferice cu experienţa tot mai amară din ultima noastră etapă la City Publishing. Însă dincolo de mâhnirea, furia noastră, foarte îndreptăţită, din aceste luni de final, în care ne-am trezit peste noapte cu o casă în flăcări, rămâne recunştinţa pentru toţi cei care au pus suflet, au pus umărul la zidirea ei, timp de două decenii: Cristian Lascu, Helmut Ignat, Domnica Macri, Ileana Andreescu, Genoveva Enuta, Elena Drăghici, Bogdan Croitoru, Costas Dumitrescu, Remus Ţiplea, Gheorghe Popa, Stelian Botoran, Radu Potolea, Cezar Burlan, Radu Oltean, Luminiţa Georgescu, Sabina Uşurelu, Bogdan Giubernea, Anca Bărbulescu, Monica Seceta, Adriana Hoancă, Adrian Bejenaru, Robert Miklos, Ruxandra Chiurtu, Alina Niculescu, Silviu Petrovan, Eliza Ionici, Gabriela Grigorescu, Mihai Vătăşelu, Roxana Farca, Silviu Matei, Oana Ivan, Călin Stan, Carmina Niţescu, Alex Moldovan, Carmen Racovita, Dragoş Lumpan, Şerban Dragomirescu, Cornel Ivanciuc, Gheorghe Croitoru, Silviu Chiriac, Adina Brânciulescu, Adrian Câtu, Ana Hogaş, Ionuţ Florea, Cosmin Bumbuţ, Elena Stancu, Cristi Pitulice, Corina Matei, şi mulţi, mulţi alţii, jurnalişti, fotografi, traducători, corectori, art-directori, ilustratori, consultanţi de primă mână, din echipa extinsă a National Geographic Ro”, a scris Gruia.

„Şi oricât de tristă a fost ultima perioadă pentru noi, e doar o picătură în istoria unei revistei de la 1888. National Geographic rămâne un standard de excelenţă în jurnalism şi o poveste continuă despre descoperire, explorare şi puterea imaginilor de a schimba lumea. Cultul pe care îl au oamenii pentru National Geographic e zestrea acumulată de generaţii de jurnalişti excepţionali, care de 134 de ani îşi fac treaba la cel mai înalt nivel. Când aud de National Geographic, lumea nu te tratează ca pe un simplu jurnalist, ci se aşteaptă să fii un fel de ambasador. Şi nu-i întotdeauna treabă uşoară să întruchipezi valorile acestui brand excepţional! Şi poate cu atât mai mult, acum, la final…Ne-am străduit, cum am putut mai bine, în aceste două decenii. „Sper că la cea de-a 200-a aniversare, cineva să privească înapoi şi să exclame: oamenii ăia dintre prima şi a doua sută de ani chiar au lărgit orizonturile National Geographic Society“!, spunea Gil M. Grosvenor, redactor-şef al revistei în deceniul 1970-1980. De la Grosvenor încoace ne străduim să păstrăm această tradiţie a excelenţei NG, lăsând pe mai departe, celor care vin după noi, un nume, măcar la fel de mare cum l-am primit”, a transmis redactorul-şef. 

Citiți și: Franța: Examenele de admitere la liceu, amânate cu două luni

Covid | Aproape 27.000 de elevi sunt infectați. Situația pe fiecare jud

Rafila: Părinţii care doresc să-şi vaccineze copiii să se informeze înainte

Ministerul Educației prelungește termenul până la care pot fi depuse dosarele pentru burse

Cîmpeanu: Dacă se păstrează creșterea infectărilor, Clujul va intra în online cu toate școlile și grădinițele

Elevii cer retragerea proiectului privind reforma ARACIP

Sorin Cîmpeanu: 5,6 milioane de teste vor ajunge în școli în acest weekend

Scenariile școlilor: Situația ocupării paturilor din spitalele Covid

Două mari licee din Ploiești au trecut online

Cîmpeanu: 10 milioane de teste vor ajunge săptămâna viitoare în școli

Ministrul Educaţiei: Testele de salivă vor fi ambalate individual. Numărul lor a fost deja suplimentat cu 540.00

Sorin Cîmpeanu: La rectificare, vor fi luate în considerare creșterile salariale ale profesorilor

Cîmpeanu: 10 milioane de teste vor ajunge săptămâna viitoare în școli

Greva profesorilor: Pe 4 februarie vom încheia un acord cu premierul Ciucă

UBB cere verificarea tezei premierului Ciucă. CNATDCU a început procedura

București | Colegiul Național I.L. Caragiale intră în online de marți

Greva profesorilor în imagini. Vineri, sindicatele se întâlnesc cu premierul Ciucă

Cîmpeanu despre greva profesorilor: Revedicările sunt justificate, dar salariile au fost mărite cu 4%

Greva profesorilor în imagini. Vineri, sindicatele se întâlnesc cu premierul Ciucă

 Sorin Cîmpeanu: Unde este „tăierea” numărului de beneficiari ai burselor de merit?

Raed Arafat, despre lipsa testelor din școli: Doi furnizori au cerut un preț de 3 ori mai mare

Consiliul Elevilor, despre lipsa testele de salivă: Denotă o totală lipsă de mobilizare din partea autorităţilor

Ce s-a întâmplat cu testele elevilor | Explicațiile Departamentului pentru Situații de Urgență

Articolul precedentMinisterul Educației prelungește termenul până la care pot fi depuse dosarele pentru burse
Articolul următorVor fi relaxate regulile pentru școli? Răspunsul lui Sorin Cîmpeanu