Acasă Actualitate Ce s-a schimbat la acordarea burselor elevilor | dosarele pot fi depuse...

Ce s-a schimbat la acordarea burselor elevilor | dosarele pot fi depuse până pe 14 februarie

Foto: Pixabay.com

Elevii își pot depune dosarele pentru obținerea burselor până pe 14 februarie. Potrivit noile criterii de acordare a burselor, vor lua pentru prima dată bursă și elevii de clasa a V-a și cei de clasa a IX-a.

 • Elevii înscriși la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, nivel gimnazial, liceal și profesional, beneficiază lunar de burse de performanță, burse calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice. Bursele nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare.
 • Bursele se asigură de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate cu această destinație, prin bugetele locale ale unităților administrativteritoriale. Autoritățile administrației publice locale pot suplimenta cuantumul minim garantat în Hotărârea Guvernului nr. 1.094/2021 pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, cu frecvență, care se acordă în anul școlar 2021—2022, din bugetele proprii ale acestora.
 • Vor lua bursă de merit în anul școlar anterior au obținut media generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 10 absențe nemotivate/semestru, cu excepția clasei a V-a și a clasei a IX-a; au obținut media semestrială de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 10 absențe nemotivate în primul semestru al anului școlar, pentru elevii din clasa a V-a;
 • Bursele de ajutor social se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat, înscriși la cursurile cu frecvență, inclusiv celor școlarizați la domiciliu sau care urmează cursurile în școala de spital, care se încadrează în cel puțin un dintre următoarele situații:
  a) elevi proveniți din familii care nu realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie. La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de membrii familiei, inclusiv alocația familială complementară și alocația pentru copii. Se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii;
  b) elevi orfani, elevi aflați în întreținerea unui singur părinte și elevi abandonați de părinți asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/ plasamentul de urgență, acordarea bursei nefiind condiționată
  de venitul net lunar al familiei;
 • elevi din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, acordarea bursei nefiind condiționată de venitul net lunar al familiei.”

Citiți și: DOCUMENT. Ministerul Educației a stabilit că bursele de merit se dau de la 9.50 | Elevii sunt nemulțumiți

Citiți și: DOCUMENT. Ministerul Educației a stabilit că bursele de merit se dau de la 9.50 | Elevii sunt nemulțumiți

Părinții cer clarificări privind bursele elevilor

Elevii sunt nemulțumiți că bursele mărite se dau de la media 9.50

Cîmpeanu: Bursele de merit și de performanță se dau de la 9.50 începând cu semestrul II

Articolul precedentProfesorii cer acord pentru educație cu toate partidele | Ce le-a promis premierul Ciucă
Articolul următorRaport. Banii din PNRR vor ocoli 112 școli dezavantajate