Acasă Actualitate Monica Anisie: La acest moment, 80% din școli sunt pregătite pentru scenariul...

Monica Anisie: La acest moment, 80% din școli sunt pregătite pentru scenariul verde INTERVIU

Foto: edu.ro

La acest moment, din raportările pe care le-au făcut inspectoratele școlare, 80% din școli sunt pregătite să-i aștepte pe elevi cu scenariul verde, spune ministrul Educației, Monica Anisie, într-un scurt interviu acordat StiriEdu.ro. În privința posibilității ca elevii să înceapă mai târziu cursurile în clasă, așa cum a declarat premierul Ludovic Orban, Monica Anisie susține că au fost astfel de discuții, dar în acest moment sunt evaluări. „Pe data de 7 septembrie vom afla de la direcțiile de sănătate publică în ce scenariu suntem, în funcție de situația epidemiologică”, a declarat Monica Anisie.

StiriEdu.ro: Doamna ministru, premierul Ludovic Orban a declarat azi că au fost discuţii privind începerea anului şcolar cu prezenţa fizică în clase de la 1 octombrie, iar până atunci cursurile să fie online, dar nu s-a luat încă o decizie în acest sens. De fapt, cum începe școala?

Monica Anisie: Au fost astfel de discuții, mai ales cu specialiști în sănătate publică, și s-a propus și acest scenariu în care să începem anul școlar mai târziu. Însă, în acest moment suntem în evaluări. Pe data de 7 septembrie vom afla de la direcțiile de sănătate publică în ce scenariu suntem, în funcție de situația epidemiologică. Până pe data de 10 septembrie trebuie să avem o decizie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în funcție de propunerea pe care o face unitatea de învățământ ca urmare a evaluării situației epidemiologice făcută de DSP.

StiriEdu.ro: Elevii și părinții vor știi cel mai devreme pe 10 septembrie în ce scenariu se va deschide școala lor.

Monica Anisie: Da, în funcție și de situația epidemiologică. Concret, dacă într-o localitate DSP-ul spune că există un risc epidemiologic – 3 cazuri la mia de locuitori – în cazul acela școala trebuie să se pregătească în sistem online. Deci începem pe 14 septembrie în sistem online până când DSP-ul va comunica un alt scenariu. Adică faptul că situația epidemiologică nu mai este gravă și putem să trecem la un alt scenariu. Un alt exemplu,  putem începe în scenariul verde – cu toți elevii la școală, cu distanțare, iar dacă nu e posibilă distanțarea, atunci să fie separatoare între elevi – și să apară 3 cazuri în clase diferite se închide școala.

StiriEdu.ro: În afară de situația epidemiologică, care este marea problemă a începerii școlii? În ce scenariu s-ar încadra școlile din punct de vedere al dotărilor la momentul actual?

Monica Anisie: În toată această perioadă în cadrul Ministerului Educației au fost organizate conferințe cu inspectorii școlari generali, cu directorii de unități de învățământ, tocmai pentru a afla de ce resurse au nevoie în așa fel încât să începem cursurile cu bine. La acest moment, din raportările pe care le-au făcut inspectoratele școlare, 80% din școli sunt pregătite să-i aștepte pe elevi cu scenariul verde. Adică au luat toate măsurile igienico-sanitare, au dezinfectanți, inclusiv măști. În ceea ce privește resursele tehnologice, din raportările pe care le-au făcut, 65% au spus că au tot ce le trebuie pentru desfășurarea activităților online.

StiriEdu.ro: O statistică dată joi arăta că aproximativ 5.000 din cele 22.000 de clădiri școlare  nu au acees la internet. Ce se întâmplă cu elevii care învață în aceste clădiri?

Monica Anisie:: Ministerul Educației împreună cu alte autorități ale statului, printr-un efort comun, vom realiza un memorandum în Guvernul României în așa fel încât operatorii să poată să introducă aproximativ 2.800 de clădiri internet.

StiriEdu.ro: Când vor fi în școli tabletele pentru elevi?

Monica Anisie: Deocamdată există un câștigător pentru 82.000 de tablete. Așteptăm să se închidă perioada de contestații până pe data de 8 septembrie. Dacă nu vor fi contestații pe 8 septembrie se semnează contractul, pe 9 septembrie încep livrările pentru cele 82.000 de tablete.

StiriEdu.ro: Și celelalte tablete? Care e soluția pentru celelalte 168.000 de tablete?

Monica Anisie: Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate ( ONAC) trebuie să găsească soluția legală. Procedura trebuie să o desfășoare ONAC-ul.

Citiți și: Două linii Telverde pentru începerea școlii: una pentru elevi și părinți, alta pentru directori

VIDEO Monica Anisie: Catalogul a fost eliminat în timpul cursurilor pentru a eficientiza timpul

Directorii de școală despre noul an școlar: „Probabil că se va merge spre scenariul hibrid”

Articolul precedentElevii despre scenariul venirii la școală la 1 octombrie: Această propunere dă dovadă de o iresponsabilitate imensă din partea Executivului
Articolul următorAlexandru Rafila propune „ziua porților deschise pentru părinți” înainte de începerea școlii