ASE. Academia de Studii Economice organizează, luni, festivitatea de deschidere a anului universitar 2021-2022, care va fi transmisă live pe pagina de Facebook a instituţiei de învăţământ superior.
Festivitatea va fi urmată de vernisajul expoziţiei „Consonanţe de suflet”, care reuneşte 40 de costume tradiţionale din România şi Republica Moldova, provenite din colecţii private din cele două ţări, deschisă publicului în perioada 27 septembrie – 8 octombrie în Palatul ASE din Piaţa Romană.
Totodată, luni va avea loc inaugurarea amfiteatrului, care a fost renovat integral.
Studenţii din anul I îşi vor putea cunoaşte profesorii şi colegii în cadrul unor sesiuni interactive pe platforma Zoom.
Senatul Academiei de Studii Economice din Bucureşti a decis ca organizarea şi desfăşurarea activităţilor didactice aferente programelor de studii universitare de licenţă, masterat, doctorat, programelor postuniversitare şi de dezvoltare profesională din primul semestru din acest an universitar să se desfăşoare în sistem mixt (online şi cu prezenţă fizică).

Universitatea Politehnica din Bucureşti, UMF „Carol Davila” vor începe cursurile pe data de 4 octombrie, iar Universitatea din Bucureşti şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative – pe 1 octombrie.
Timișoara. Universitatea Politehnica din Timişoara (UPT) deschide noul an academic, luni, sub semnul asigurării unui echilibru între calitatea educaţiei şi siguranţa studenţilor şi a cadrelor didactice, în contextul pandemic, trecerea la învăţământul online însemnând o schimbare de paradigmă în învăţământ, la care instituţia s-a adaptat.
„Pentru noi, la UPT, a fost mai uşor, pentru că am avut un sistem destul de bine pus la punct; mă refer la Centrul de e-Learning şi Campusul Virtual, care au derulat activităţi online şi înainte de pandemie. Cadrele didactice care nu au predat în sistemul de învăţământ la distanţă au fost nevoite doar să-şi adapteze cursurile la o platformă deja existentă, nu a trebuit să dezvoltăm un sistem de la zero. Din acest punct de vedere, a însemnat foarte mult faptul că profesorii au avut la dispoziţie instrumentele software necesare. Ne-am extins foarte mult pe această zonă. Am început să dăm tot mai multe, iar în final toate examenele în sistemul online. Singurul inconvenient rămâne zona de aplicaţii, în unele cazuri, acolo unde există instalaţii mai complexe, pentru care a fost mai greu să se filmeze lucrarea de laborator”, declară rectorul UPT, Florin Drăgan.
Începând cu anul universitar 2021 – 2022, studenţii Universităţii Politehnica Timişoara, inclusiv cei admişi în anul I, vor beneficia gratuit de laptopuri performante, care să le asigure accesul la activităţile educaţionale din mediul online.
Iași. Cursurile din anul universitar 2021-2022 vor fi susţinute la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi în funcţie de decizia care se va lua la nivelul fiecăreia din cele 11 facultăţi.
Rectorul UAIC, Tudorel Toader, a declarat că decizia a fost luată în şedinţa de joi a Senatului Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
„În contextul epidemiologic actual, la propunerea Conducerii Executive a Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi (UAIC), după consultarea Senatului, s-a hotărât ca modalitatea de desfăşurare a activităţilor didactice şi de cercetare ştiinţifică să fie stabilită de către conducerea fiecărei facultăţi, cu respectarea prevederilor legale şi a evoluţiilor epidemiologice”, a declarat rectorul Tudorel Toader, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, festivitatea de deschidere a noului an universitar va fi organizată, luni, 27 septembrie, în Aula Mihai Eminescu. La eveniment au fost invitaţi să participe ambasadorul Israelului la Bucureşti, David Saranga, şi fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu, care în prezent este consilier la nivel înalt al UE în Republica Moldova. Acesta din urmă va susţine în faţa profesorilor şi studenţilor universităţii ieşene conferinţa „Himere în educaţie”.
Sibiu. Festivitatea de deschidere a noului an universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi la Academia Forţelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” va avea loc luni, în Piaţa Mare a oraşului, ceremonia urmând să se desfăşoare în condiţii de distanţare, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie.
Aproximativ 500 de studenţi, cadre didactice şi invitaţi vor lua parte la ceremonie, în prezenţa reprezentanţilor conducerilor celor două universităţi şi a autorităţilor locale şi judeţene, se arată într-un comunicat.
„Este al doilea an în care deschiderea anului universitar se face în condiţii de pandemie, dar universitatea este pregătită să se adapteze situaţiei, atât pentru evenimentul din 27 septembrie, cât şi pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a cursurilor”, a declarat prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, rectorul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.
Ceremonia de deschidere va fi încheiată cu un scurt concert susţinut de Filarmonica de stat Sibiu şi va fi transmisă în direct pe site-ul www.ulbsibiu.ro.
Şi anul acesta, se va derula programul „Săptămâna de orientare” pentru studenţii din anul I.
„Astfel, în perioada 27 septembrie – 1 octombrie, studenţii din anul I vor participa la activităţi care să îi familiarizeze cu viaţa de student şi cu oraşul Sibiu pe cei veniţi din alte localităţi. Avem pregătite evenimente şi acţiuni dedicate studenţilor ULBS debutanţi, dar şi unele specifice, organizate separat pentru studenţii fiecărei facultăţi. Suntem convinşi că ele îi vor ajuta să se adapteze mai uşor la tot ceea ce înseamnă ULBS şi Sibiul”, a afirmat prof. univ. dr. Raluca Sassu, prorector Studenţi şi Relaţia cu Comunitatea.
Citiți și: Scenariile școlilor pentru săptămâna următoare: 54 de localități au incidența de peste 6/1.000
Document CNSU: Relaxarea rămâne până la incidența de 6/1.000| Cum arată noile măsuri
Florin Cîțu: Copiii între 6 și 12 ani nu vor mai fi testați la peste 3 peste la mie VIDEO
Cât sunt salariile din învățământ: de la debutant până la gradul I – perioada 2016-2021
Când se adoptă restricțiile. Cele patru scenarii posibile
Programul „Masa caldă” în școli a redus abandonul școlar. Mai mulți parlamentari vor să îl extindă
Timișora intră în carantină în weekend. Sute de îmbolnăviri în școli
Liceenii români se pot înscrie în programul FLEX, finanţat de Departamentul de Stat al SUA
Când va apărea formularul pentru intenția de vaccinare pentru elevi. Ce spune Sorin Cîmpeanu
Burse de studiu în Marea Britanie pentru elevii de clasa a X-a
Covid-19: Peste 69.000 de elevi învață online
Raport UNICEF: Milioane de copii au o alimentație deficitară