Ministrul Educației a declarat luni seară la Digi 24 că a propus schimbările privind eliminarea mediilor semestrile în interesul elevilor.
„Tot ceea ce facem facem în interesul elevilor, facem cu scopul ca elevii să dobândească în școală acele competențe de care au nevoie. Și mă refer la competențe de literație, la competențe digitale, la competențe de multilingvism, competențe în matematică și științe, competențe civice, competențe antreprenoriale. La care se adaugă și alte competențe cheie cum sunt competențe de mediu, spre exemplu. În momentul de față, în școala românească se aleargă mult prea mult după note, care înseamnă din ce în ce mai puțin. Pe această parte de evaluare, schimbările au acest scop”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a mai spus că „România Educată” are două proiecte majore: susținerea performanței și excelenței în școala românească, pe de o parte, și susținerea echității – accesului la educație – pentru toți copiii pe de altă parte.
Sorin Cîmpeanu a spus că învățământul va fi centrat pe competențe, iar notele au fost supralicitate pentru că evaluează capacitatea de a memora.
Reamintim că luni dimineață, ministrul Educaţiei a anunţat că se va renunţa la mediile semestriale, la obligativitatea susţinerii tezelor semestriale şi că va fi necesară o singură medie generală la finalul anului şcolar.
„La acest moment este în curs de finalizare întâlnirea pentru dialog social între Ministerul Educaţiei şi toţi partenerii de dialog pentru a se definitiva Regulamentul de organizare şi funcţionare a învăţământului preuniversitar, astfel încât mâine aceste modificări să îmbrace forma unui ordin de ministru al Educaţiei şi să fie transmise spre publicare în Monitorul Oficial. Structura anului şcolar este deja cunoscută, este deja publicată în Monitorul Oficial iar modificarea esenţială care a fost deja agreată, discuţiile sunt în curs, este aceea că se renunţă la mediile semestriale, se renunţă la obligativitatea susţinerii tezelor semestriale, va fi necesară o singură medie generală la finalul anului şcolar, iar profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an şcolar”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, s-a agreat împreună cu partenerii de dialog social ca numărul minim de note pentru o disciplină să fie egal cu N+3, unde N reprezintă numărul de ore alocate la o disciplină într-o săptămână.
„Au fost mai multe variante de lucru, s-a agreat ca numărul minim de note pentru o disciplină să fie egal cu N+3, unde N este numărul de ore alocate săptămânal pentru o anumită disciplină. Altfel spus, pentru o disciplină care are două ore pe săptămână, într-un întreg an şcolar vor fi necesare cel puţin 5 note”, a explicat Cîmpeanu.
Citiți și: VIDEO Sorin Cîmpeanu: Se renunță la mediile semestriale
Vacanța din februarie 2023: Când va avea loc în fiecare județ
Din ce fonduri vrea Ministerul Educației să finanțeze programul „Masa sănătoasă în școli”
Profesor din Dolj, reţinut sub acuzaţia că ar fi cerut favoruri sexuale pentru a mări notele
Cîmpeanu: A face meditaţii cu proprii elevi de la clasă va fi considerat un fapt grav
Sorin Cîmpeanu, despre eliminarea mediilor semestriale: Tot ceea ce facem este în interesul elevilor
La finalul anului școlar, elevii vor avea o medie generală cu două zecimale
VIDEO Sorin Cîmpeanu: Se renunță la mediile semestriale
Treizeci de judeţe au decis ca vacanţa din luna februarie să fie în ultima săptămână
Cîmpeanu: Din 2022, elevii vor avea un program integrat național – Masă sănătoasă în școli
Ministrul Educaţiei anunţă că a început evaluarea standardizată la matematică