Acasă Actualitate Ziua Națională a Lecturii: Șase din 10 școli comunale nu au bibliotecă...

Ziua Națională a Lecturii: Șase din 10 școli comunale nu au bibliotecă școlară

Patru din zece comune nu au bibliotecă, iar şase din zece şcoli nu au bibliotecă şcolară, arată organizația World Vision România. Organizația a intervievat mai mulți elevi care au spus că acolo unde există biblioteci fondul de carte este foarte vechi.

World Vision arată că dintre cele 1.877 de biblioteci comunale din România, mult mai puţine sunt, de fapt, funcţionale, majoritatea cărţilor fiind foarte vechi, iar clădirile nu sunt reabilitate. Atunci când au totuşi acces la anumite cărţi solicitate în programa şcolară, numărul acestora este extrem de limitat, de multe ori fiind doar un exemplar dintr-o anumită carte.

Ce spun elevii:

  • Vă dau un exemplu simplu. La Limba Română am primit ca sarcină să citim Baltagul.  La bibliotecă – suntem dintre norocoşii care au o bibliotecă în şcoală – este un singur exemplar. Cum să procedăm noi pentru a putea să citim această operă obligatorie?”, spune Ştefan, elev din Dolj.  
  • ,,Bibiloteca comunală nu funcționează pentru că nu a mai fost reabilitată de zeci de ani, de când erau părinții noștri copii. Pereții stau să cadă, cărțile sunt foarte vechi, trebuie reabilitat totul pentru că este un pericol foarte mare pentru copii dacă ar merge acolo. Părinții mei mergeau și citeau acolo și găseau tot felul de cărți despre știință, literatură clasică. Și acum sunt acele cărți acolo, dar s-au deteriorat peste timp. 
  • Pentru mine este foarte important să avem o bibliotecă comunală, mai ales atunci când avem nevoie de cărți pentru școală și nu avem de unde să le luăm. La biblioteca de la școala noastră se găses doar câteva cărți. Ca să facem rost de ele trebuie să mergem în orașele din apropiere, dar și acolo sunt greu de găsit și nu toți copiii își permit să meargă acolo”, a spus Denisa, elevă din Vaslui. 

Raportul de Bunăstare în pandemie realizat de World Vision România în 2020 arată că 38% dintre părinţii din mediul rural cumpără mai puţine cărţi pentru copii ca să facă economie pentru alimente, îmbrăcăminte și alte nevoi de bază. Mai mult, un sfert dintre dintre copii nu au acces întotdeauna la suportul educaţional de care au nevoie la şcoală. 

La nivelul populaţiei generale, românii alocă doar 1% din veniturile lor pentru educație şi 1,3% pentru cultură, recreere şi sport. Cheltuielile de consum dețin ponderea principală din totalul veniturilor (aproximativ 50% în cazul salariaților și aproximativ 73-83% în cazul celorlalte categorii de statut ocupațional), conform studiului Costul Educaţiei realizat de World Vision România la finalul anului 2021.  

Lipsa accesului la educaţie este reflectată şi de priorităţile părinţilor şi rolul pe care aceştia consideră că-l ocupă şcoala. Astfel, o treime dintre părinţi consideră că pentru a-ţi găsi de lucru este mai important să ai relaţii, decât să termini o şcoală, conform Raportului de Bunăstare a copilului din mediul rural. 

World Vision România solicită un program national de încurajare a lecturii prin investiţii în infrastructură, mai ales în mediul rural şi în ceea ce priveşte bibliotecile şcolare 

Pentru a promova lectura la nivel national, sunt esenţiale investiţii în infrastructura de biblioteci din România, cu precădere cele şcolare. 

Ne bucurăm că ţara noastră are o Zi Naţională a Lecturii şi o sărbătorim şi în proiectele noastre educaţionale. Însă dezvoltarea apetitului pentru lectură trebuie realizat încă din clasele mici, ori în acest moment şcolile de la sate nu au nici măcar cărţile din programa obligatorie. Într-o ţară în care jumătate din populaţie stă la sat, însă aici accesul la orice resursă culturală este aproape inexistent, cum ne putem aştepta să fim campioni la citit? Trebuie să începem cu accesul la educaţie de calitate şi acces la cărţi relevante pentru copiii anului 2022. Mai apoi, în şcoli trebuie amenajate spaţii pentru lectură şi asigurarea stării de bine a copiilor – putem schimba conceptul de bibliotecă şi să-l tranformăm în spaţii special amenajate pentru citit, în afara şi în interiorul şcolii. Trebuie să-i atragem pe copii şi tineri spre lectură şi create contexte  din care să înțeleagă ca lectura e importantă, e necesară.”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România. 

În 2021, cu ajutorul donatorilor, World Vision România a donat cărți și piese de mobilier necesare dotării bibliotecilor școlilor în peste 24 de școli din 18 județe, ajutând astfel 7.768 de elevi să descopere bucuria lecturii și să aibă acces la resurse educaționale ce îi vor ajuta să se dezvolte pe termen lung. 

Citiți și Cîmpeanu: Anul școlar să înceapă pe 5 septembrie. Vacanța de iarnă va fi între 22 decembrie – 8 ianuarie

Săptămâna Verde ar fi în luna mai 2023 | Anul școlar în curs nu va fi prelungit

Elevii vor ca anul școlar să înceapă în prima zi de luni a lui septembrie

Cum ar putea arăta Structura anului școlar 2022-2023

Citiți și: Profesorii, supărați că nu au încheiat acordul cu premierul Ciucă: Guvernul nu mai dorește

Greva profesorilor: Pe 4 februarie vom încheia un acord cu premierul Ciucă

DOCUMENT. Ministerul Educației a stabilit că bursele de merit se dau de la 9.50 | Elevii sunt nemulțumiți

Părinții cer clarificări privind bursele elevilor

Elevii sunt nemulțumiți că bursele mărite se dau de la media 9.50

Cîmpeanu: Bursele de merit și de performanță se dau de la 9.50 începând cu semestrul II

Franța: Examenele de admitere la liceu, amânate cu două luni

Covid | Aproape 27.000 de elevi sunt infectați. Situația pe fiecare jud

Rafila: Părinţii care doresc să-şi vaccineze copiii să se informeze înainte

Ministerul Educației prelungește termenul până la care pot fi depuse dosarele pentru burse

Cîmpeanu: Dacă se păstrează creșterea infectărilor, Clujul va intra în online cu toate școlile și grădinițele

Elevii cer retragerea proiectului privind reforma ARACIP

Sorin Cîmpeanu: 5,6 milioane de teste vor ajunge în școli în acest weekend

Scenariile școlilor: Situația ocupării paturilor din spitalele Covid

Două mari licee din Ploiești au trecut online

Cîmpeanu: 10 milioane de teste vor ajunge săptămâna viitoare în școli

Ministrul Educaţiei: Testele de salivă vor fi ambalate individual. Numărul lor a fost deja suplimentat cu 540.00

Sorin Cîmpeanu: La rectificare, vor fi luate în considerare creșterile salariale ale profesorilor

Cîmpeanu: 10 milioane de teste vor ajunge săptămâna viitoare în școli

Greva profesorilor: Pe 4 februarie vom încheia un acord cu premierul Ciucă

UBB cere verificarea tezei premierului Ciucă. CNATDCU a început procedura

București | Colegiul Național I.L. Caragiale intră în online de marți

Greva profesorilor în imagini. Vineri, sindicatele se întâlnesc cu premierul Ciucă

Cîmpeanu despre greva profesorilor: Revedicările sunt justificate, dar salariile au fost mărite cu 4%

Greva profesorilor în imagini. Vineri, sindicatele se întâlnesc cu premierul Ciucă

 Sorin Cîmpeanu: Unde este „tăierea” numărului de beneficiari ai burselor de merit?

Raed Arafat, despre lipsa testelor din școli: Doi furnizori au cerut un preț de 3 ori mai mare

Consiliul Elevilor, despre lipsa testele de salivă: Denotă o totală lipsă de mobilizare din partea autorităţilor

Ce s-a întâmplat cu testele elevilor | Explicațiile Departamentului pentru Situații de Urgență

Articolul precedentRecomandările Ministerului Educației pentru Ziua Lecturii din școli: „Cititul ne oferă o stare de calm”
Articolul următorConcursul pentru directori. Vineri are loc proba scrisă. Nota minimă e 7