Acasă Actualitate Măsuri privind AstraZeneca: România suspendă vaccinarea cu lotul ABV 2856

Măsuri privind AstraZeneca: România suspendă vaccinarea cu lotul ABV 2856

Foto:pexels.com

Comitetul Național pentru Campania de Vaccinare a anunțat joi seara că suspendă temporar vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca din lotul ABV 2856, care nu va mai fi folosit nici în Italia din cauza suspiciunii unor efecte adverse.

  • Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, menționăm că România nu a primit doze din acest lot.
  • În ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, precizăm că România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 07.02. ac. Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui.
  • Celelate 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

În cursul acestei seri, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR.

Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:

  • Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;
  • Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;
  • Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

Reprezentanții campaniei de vaccinare spun că că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre. Decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia.

Miercuri, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate.

Citiți și: Italia, Danemarca și Norvegia au suspendat vaccinarea cu serul de la AstraZeneca

Zeci de profesori din Arad au renunţat la vaccinare pentru că urmau să fie vaccinați cu AstraZeneca

DECIZIE Vaccinul AstraZeneca poate fi administrat și pentru cei de peste 55 de ani

Austria suspendă vaccinarea dintr-un lot de AstraZeneca

Cine e profesoara care a creat vaccinul AstraZeneca-Oxford. A fost de curând premiată

Ce trebuie să știe profesorii despre vaccinurile AstraZeneca și Pfizer/Care sunt diferențele și reacțiile adverse

VIDEO Profesorii vor fi vaccinați cu AstraZeneca și Pfizer/ Miercuri începe vaccinarea în 23 județe

Articolul precedentItalia, Danemarca și Norvegia au suspendat vaccinarea cu serul de la AstraZeneca
Articolul următorUPDATE Ședință pentru vaccinul AstraZeneca. Suspendă și România vaccinarea cu serul de la Oxford?