Acasă Actualitate Acuzații grave de bullying la un liceu din București

Acuzații grave de bullying la un liceu din București

Consiliului Municipal al Elevilor București arată că a primit mai multe sesizări ale unor elevi de la Liceului Teoretic „Alexandru Vlahuță” care se plâng de comportamentul agresiv al altor elevi. În mesajele lor, elevii spun că nu se simt în siguranță în spațiul școlii.

Ce spun elevii de la liceul din București:

 • Problematica bullying-ului și a violenței în mediul școlar a devenit tot mai mediatizată în ultimul timp. Atât autoritățile, cât și societatea civilă, încearcă să facă școala un spațiu sigur și confortabil pentru toți elevii. Cu toate că eforturile sunt tot mai prezente, constatăm cu stupoare, în continuare, existența unor cazuri grave de bullying la care sunt supuși elevii.
 • Ieri, 1 februarie 2022, am primit o sesizare anonimă din partea mai multor elevi din cadrul Liceului Teoretic „Alexandru Vlahuță” cu privire la comportamentul agresiv, de tip bullying, al unui elev din unitatea de învățământ anterior menționată. Ne-au atras atenția numeroasele declarații șocante referitoare la comportamentul agresiv, atât verbal, cât și fizic, al elevului în cauză, îndreptat asupra colegilor săi, dar și asupra cadrelor didactice.
 • „Am ajuns să nu mă simt în siguranță când merg la liceu și când sunt în preajma lui (n.r. elevul în cauză). De multe ori am observat ieșirile lui violențe, dar din păcate am și ajuns să trăiesc o astfel de situație. Eram cu el în autobuz și se tot apropia de mine in mod agresiv, iar eu am încercat cât am putut de tare sa îl ignor, fără să dau naștere unui conflict. Am sfarsit amenințată cu bătaia, acesta spunandu-mi, citez: «vreau să văd cum îți sângerează plămânii și o să te urmăresc până acasă să te tai». Au mai urmat niște amenințări precum: «stai în banca ta, că te bat». Am rămas traumatizată în urma acestor întâmplări și sper din tot sufletul să se rezolve ceva.”
 • Din păcate nimic nu s-a rezolvat, elevii trăiesc și acum, zi de zi, cu frica încă unui astfel de incident care să li se întâmple și lor, pentru prima dată sau chiar din nou. Cu toate că atât elevii, cât și părinți alături de profesori, au sesizat direcțiunii această serie de incidente, care pentru victime par să nu se mai sfârșească. Totuși, nicio măsură concretă nu a fost luată. Mai mult, ne-a fost comunicat faptul că unele dintre victime au mers chiar și mai departe, recurgând la plângeri penale, în speranța faptului că astfel vor primi ajutor.
 • „Acum câteva zile a încercat să pună mâna pe mine, doar pentru simplul fapt că aveam un tricou mai scurt în talie.”
 • Când vine vorba de acest caz, este aproape imposibil să se mai identifice ce-l determină pe elevul în cauză să agreseze fizic sau verbal o persoană din respectiva unitate de învățământ, provocându-i traume.
 • „M-a mușcat de mână, m-a jignit. Când eram în baia liceului, acum ceva vreme, exact când voiam să-mi închei blugii, el a deschis ușa din baia fetelor. Mă urmărea pe hol și mă împingea, am fost amenințată cu bătaia.”
 • Pe măsură ce am citit din declarațiile anonime, am realizat că nu putem discuta în acest caz despre un simplu fenomen de bullying, ci despre un mediu toxic în care, constant, prin intidimare, violență și frică, victimele sunt aduse la tăcere.
 • „Elevul respectiv m-a hărțuit în mod repetat, mi-a adus injurii și m-a amenințat că mă violează și că vrea să mă omoare. Aceste fapte au fost făcute atat în perimetrul școlii, cât și în afara acestuia. Nu mă simt în siguranță în prezența lui.”
 • În momentul în care un elev nu se mai simte în siguranță să pășească pe poarta unei instituții care ar trebui să-l protejeze și să-i asigure un mediu propice dezvoltării atât academice, cât și emoționale, este de înțeles că mare parte dintre părinți au recurs, chiar ei, la măsuri pentru a-și proteja copiii de acest elev, alegând să nu-i mai trimită la liceu sau făcând eforturi uriașe de a-i însoți în permanență.
 • „Consiliul Municipal al Elevilor București găsește alarmant acest caz, dar și indiferența cu care a fost tratat de persoanele responsabile cu privire la asigurarea unui mediu optim de învățare. Solicităm ferm autorităților competente să intervină prompt pentru soluționarea reală a acestei situații. Suntem alături de victimele acestui elev și le vom susține în continuare să-și facă vocea auzită în ciuda terorii la care sunt expuși zilnic în cadrul liceului. În continuare, Consiliul Municipal al Elevilor București va face tot ce-i stă în putință să aducă astfel de cazuri la lumină și să contribuie la diminuarea apariției lor în cadrul școlilor bucureștene” – arată Biroul executiv al Consiliului Municipal al Elevilor București.

Citiți și: DOCUMENT. Ministerul Educației a stabilit că bursele de merit se dau de la 9.50 | Elevii sunt nemulțumiți

Părinții cer clarificări privind bursele elevilor

Elevii sunt nemulțumiți că bursele mărite se dau de la media 9.50

Cîmpeanu: Bursele de merit și de performanță se dau de la 9.50 începând cu semestrul II

Citiți și: Franța: Examenele de admitere la liceu, amânate cu două luni

Covid | Aproape 27.000 de elevi sunt infectați. Situația pe fiecare jud

Rafila: Părinţii care doresc să-şi vaccineze copiii să se informeze înainte

Ministerul Educației prelungește termenul până la care pot fi depuse dosarele pentru burse

Cîmpeanu: Dacă se păstrează creșterea infectărilor, Clujul va intra în online cu toate școlile și grădinițele

Elevii cer retragerea proiectului privind reforma ARACIP

Sorin Cîmpeanu: 5,6 milioane de teste vor ajunge în școli în acest weekend

Scenariile școlilor: Situația ocupării paturilor din spitalele Covid

Două mari licee din Ploiești au trecut online

Cîmpeanu: 10 milioane de teste vor ajunge săptămâna viitoare în școli

Ministrul Educaţiei: Testele de salivă vor fi ambalate individual. Numărul lor a fost deja suplimentat cu 540.00

Sorin Cîmpeanu: La rectificare, vor fi luate în considerare creșterile salariale ale profesorilor

Cîmpeanu: 10 milioane de teste vor ajunge săptămâna viitoare în școli

Greva profesorilor: Pe 4 februarie vom încheia un acord cu premierul Ciucă

UBB cere verificarea tezei premierului Ciucă. CNATDCU a început procedura

București | Colegiul Național I.L. Caragiale intră în online de marți

Greva profesorilor în imagini. Vineri, sindicatele se întâlnesc cu premierul Ciucă

Cîmpeanu despre greva profesorilor: Revedicările sunt justificate, dar salariile au fost mărite cu 4%

Greva profesorilor în imagini. Vineri, sindicatele se întâlnesc cu premierul Ciucă

 Sorin Cîmpeanu: Unde este „tăierea” numărului de beneficiari ai burselor de merit?

Raed Arafat, despre lipsa testelor din școli: Doi furnizori au cerut un preț de 3 ori mai mare

Consiliul Elevilor, despre lipsa testele de salivă: Denotă o totală lipsă de mobilizare din partea autorităţilor

Ce s-a întâmplat cu testele elevilor | Explicațiile Departamentului pentru Situații de Urgență

Articolul precedentEditorii: Manualele sunt în pericol. Ministerul Educației oferă prețuri de acum 20 de ani
Articolul următorCum a schimbat Ministerul Educației instituția care evaluează școlile din România